Aan de slag met security binnen je bouwbedrijf: 5 praktische tips
Door Solidbricks op 22 juni 2023
Security is een hot topic. En terecht, want de berichten over cyberaanvallen vliegen je om de oren. Maatregelen treffen is voor bedrijven geen keuze, maar een must. Tenminste, als zij toekomstbestendig willen zijn.
Binnen Visma worden wij op securitygebied begeleid middels het Visma Application Security Program (VASP). Via een twintigtal vragen en geautomatiseerde testen wordt een applicatie nauwkeurig beoordeeld, zodat alle applicaties die onder Visma vallen een hoog beveiligingsniveau hebben. Zo óók Visma Solidbricks.
Kortom, wij werken voortdurend hard om ons systeem zo veilig mogelijk te houden, waarbij we aan strenge eisen voldoen. Daarom weten we het een en ander van security. Wil jij ook concreet met dit onderwerp aan de slag in je bedrijf? In deze blogpost geeft onze beveiligingsexpert Marien je vijf praktische tips!
1. Wees alert op spam
“Bekijk je inkomende e-mails kritisch,” adviseert Marien. “Belooft de afzender je gouden bergen? Ziet een bericht er te mooi of juist te alarmerend uit? Klik dan niet op de meegestuurde link. De kans is namelijk reëel dat je te maken hebt met een poging tot phishing. Weet je zeker dat een mail onder de noemer ‘spam’ valt, druk dan op de spam-knop. Zo train je je mailsysteem in het herkennen van dergelijke berichten.”
2. Bedenk sterke wachtwoorden
Wist je dat het grootste deel van de beveiligingsinbraken te wijten is aan zwakke wachtwoorden? Marien geeft enkele handige tips: “Gebruik voor ieder account een uniek wachtwoord. Daarnaast is het slim om spaties in je wachtwoorden te gebruiken. Meestal kan dit gewoon, maar mensen weten het niet. Hiermee maak je het makkelijker om een zin als wachtwoord te gebruiken. Maak ook een mix tussen hoofdletters, kleine letters, cijfers en vreemde tekens.”
3. Gebruik een wachtwoordmanager
Hoe onthoud je al die wachtwoorden nu eigenlijk? “Via een wachtwoordmanager,” vertelt Marien. “Daarmee sla je al je wachtwoorden veilig op één plek op. Weg met rondslingerende papiertjes, dus. Bovendien structureer je je wachtwoorden door ze in mappen te stoppen.”
4. Update je computer, browser en telefoon
Geen zin om te updaten? Toch doen, zegt Marien! “Er worden regelmatig nieuwe fouten in software ontdekt. Logisch, want je hebt te maken met miljoenen regels code. Daar kan een zogeheten bug in zitten. Als de ontwikkelaar zo’n fout ontdekt, dicht deze het lek zo snel mogelijk. Dan kunnen hackers er geen misbruik meer van maken. Maar om van een dergelijke optimalisatie te profiteren, moet je je software wél bijwerken.”
5. Omarm tweefactorauthenticatie
Veel mensen klagen erover: de controle-sms of -mail met een code om toegang tot gegevens te krijgen. Maar, zegt Marien, nodig is deze tweefactorauthenticatie absoluut: “Een extra handeling verrichten is niet leuk, maar het is een kleine moeite als je bedenkt wat het oplevert. Je logt op een véél veiligere manier in. De kans dat een indringer bij je data kan, wordt daarmee aanzienlijk verkleind.”
Liever geen security-hoofdbrekens?
Als bouwbedrijf wil je je bezighouden met je kerntaken. Daarom dienen je applicaties van meet af aan zo veilig mogelijk te zijn.Heb je interesse in uitstekend beveiligde bouwsoftware? Neem gerust eens contact met ons op.