Bouw en vastgoed, omarm ‘circulaire data’!

Bouw en vastgoed, omarm ‘circulaire data’!

Door Solidbricks op 24 februari 2025

Met de opkomst van de datagedreven organisatie wordt informatie steeds belangrijker. Maar bij bouwprocessen is ‘data’ eigenlijk altijd een sleutelwoord geweest. Tijdens de uitvoering van een bouwproject creëer je doorgaans een flinke stapel aan documentatie. Maar bij de afronding gebeurt er vaak iets vreemds: zodra je alle vinkjes hebt gezet en alle beslissingen hebt genomen, sluit je het dossier.

En de opgebouwde kennis? Die raakt meestal in de vergetelheid. Héél zonde, als je het ons vraagt. Want juist in de volgende fases kan deze kennis ontzettend goed van pas komen.

De vraag is: hoe zorg je dat de opgebouwde schat aan data níet verstoft?

Hoe geraakt kennis in de vergetelheid?

Laten we eerst eens een kort voorbeeld schetsen om de gang van zaken te begrijpen. Bij het ontwikkelen van een appartementencomplex werk je in eerste instantie vaak met tekeningen. Na het doorlopen van een veelheid aan stappen stáát het gebouw eindelijk. Dit wordt verkocht aan een vastgoedpartner, die het gaat verhuren. In deze fase zijn de tekeningen praktisch verdwenen, samen met andere cruciale kennis die je tijdens de bouw hebt vastgelegd.

Wat als je deze informatie nu eens zou hergebruiken? Dat zou de vastgoedpartner enorm veel opleveren: meer tijd en efficiëntie, maar ook een optimale werkwijze.

Datagedreven werken doe je met ‘circulaire data’

In de huidige maatschappij is ‘duurzaamheid’ een belangrijk begrip. Daarbij denk je misschien al gauw aan een elektrische auto of een OV-fiets. Maar je kan het duurzaamheidsprincipe ook toepassen op data.

Onze strategic development director Patrick Adema, die graag buiten de hokjes denkt, stelt voor dat we de term ‘circulaire data’ gebruiken: “Binnen bouw en vastgoed zie je dat bedrijven vaak heel veel data weggooien, puur omdat deze een bepaalde ‘leeftijd’ heeft. Maar die gegevens zijn vaak zeer relevant. Zij kunnen veel voordeel halen uit het slim vastleggen en hergebruiken van data. Met deze ‘circulaire data’ werk je pas écht datagedreven.”

Hóe je dat doet? Met Visma Solidbricks! “In ons systeem maak je onderscheid tussen  het project en het object,” vertelt Patrick. “Verkoop je een gedeelte en verhuur je het andere gedeelte? In beide gevallen neem je alle essentiële informatie mee — van tekeningen tot materiaalomschrijvingen. Zelfs als het gebouw op een dag gesloopt wordt, is de oorspronkelijke data toegankelijk. Zo hoef je nergens in de keten het wiel opnieuw uit te vinden!”

Meer weten? Bekijk deze video of neem contact met ons op.