Data hergebruiken: hoe doe je dat? [2 voorbeelden]

Data hergebruiken: hoe doe je dat? [2 voorbeelden]

Door Solidbricks op 6 maart 2025

In onze vorige blogpost introduceerden we het begrip ‘circulaire data’. We legden uit dat het juist binnen bouw en vastgoed essentieel is om data niet weg te gooien na afronding van een bouwproject. Door de opgebouwde kennis te hergebruiken, behaal je veel voordeel. Maar hoe ziet dat er in de praktijk nu eigenlijk uit? Vandaag verduidelijken we dit aan de hand van twee sectorspecifieke voorbeelden!

Voorbeeld #1: Kapotte ruit? Pak de ‘digital twin’ erbij

Vaak ontstaat een gebouw vanaf een leeg blad papier. Op basis van een eisenlijst start je met het maken van tekeningen. Tijdens het ontwikkelproces bouw je een digitaal model op. Deze digital twin — die in het virtuele domein bestaat — kan in een later stadium van onschatbare waarde zijn.

Om dit te illustreren, spoelen we even door naar een latere fase. Inmiddels is het appartementencomplex af en zijn de bewoners ingetrokken. Op een dag vliegt er een bal door de ruit. Doorloop je de reguliere procedure, dan komt de expert van het glasbedrijf minimaal twee keer langs: eerst om de schade te bekijken en de benodigde metingen te verrichten en vervolgens om de nieuwe ruit te installeren.

Heb je een digital twin, dan kan het glasbedrijf het eerste bezoek overslaan. In het digitale model staan alle afmetingen immers al. Andere belangrijke specificaties zijn hierin overigens ook terug te vinden. Je kan bijvoorbeeld ook aan het glasbedrijf doorgeven of er in het bewuste appartement enkel, dubbel of driedubbel glas gebruikt moet worden. Kortom, je plaatst de bestelling direct en de ruit is veel sneller gerepareerd. Zo bespaar je tijd én kosten!

Voorbeeld #2: Tijd voor onderhoud? Gebruik het BIM-model

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) heeft een budget voor het plegen van onderhoud. Omdat je hier tegenwoordig een budget voor moet aanhouden, maakt de VvE vaak een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Daarvoor schaft zij vaak specifieke software aan. Of zij besteedt het beheer uit aan een extern bedrijf.

De vraag is: waarom is cruciale kennis en informatie niet beschikbaar voor de VvE in de vorm van een bouwwerkinformatiemodel (BIM-model)? Dit is immers al gecreëerd in de ontwikkelfase!

Hoeveel vierkante meter glas moet de glazenwasser reinigen? Is het mogelijk om met een steiger naar boven of beneden te gaan? In een BIM-model krijg je met één muisklik antwoorden op dergelijke essentiële vragen. Dat maakt het stukken eenvoudiger om offertes voor onderhoudswerkzaamheden te laten opstellen.

De gemiddelde VvE heeft niet het budget om zelf een 3D-model van het gebouw te laten maken. Maar zeker bij nieuwbouw beschikt de vastgoedeigenaar hier vaak wel over. Deel je het BIM-model met de VvE, dan kan dit veel opleveren!

Nieuwe bedrijfsmodellen, één versie van de waarheid

Ga je samenwerken rondom informatie, dan ontstaan er natuurlijk nieuwe bedrijfsmodellen. Ben je een vastgoedeigenaar die een deel van de informatie-omgeving beschikbaar wil stellen aan de VvE? Dan richt je hier een aparte administratie bínnen je administratie voor in. Daar zou je een bepaald bedrag voor kunnen vragen.

Het voordeel is dat je kennis en informatie véél beter gebruikt. Misschien nog belangrijker: je werkt met één versie van de waarheid. Daar plukken alle betrokkenen de vruchten van.

Meer weten? Bekijk deze video.

Wil je eens sparren over een potentiële samenwerking? Neem gerust contact met ons op.