Stilstaan of vooruitgaan: “Je kunt niet voorkomen dat je achter de feiten aanloopt”
Door Solidbricks op 31 juli 2024
In beweging blijven: welke organisatie wil dat niet? Tegenwoordig is het een voorwaarde voor toekomstbestendigheid. Maar vóórdat je actie kunt ondernemen, moet er een beslissing vallen. En besluitvormingsprocessen kunnen behoorlijk slepend zijn.
Onze strategic development director Patrick Adema weet er alles van: “Al jarenlang valt het mij op hoe moeilijk bedrijven het vinden om een voorwaartse beweging te initiëren. Ligt er een fantastisch idee op tafel, dan is er altijd wel iemand die roept: ‘Wie garandeert mij dat een partij aan de andere kant van de oceaan nu geen concept ontwikkelt dat tweemaal zo goed is?’ En natuurlijk is dat goed mogelijk. Maar dat is een uitstekend argument om dan maar helemaal niets te doen.”
Investeren in de ‘bottleneck’
Stilstaan omdat anderen misschien iets beters dan jij produceren? Volgens Patrick is dat geen optie. “Je kan nooit precies weten waar iedereen op deze aardbol mee bezig is. Uiteindelijk ben je altijd feilbaar. Als je dit erkent, is dat in mijn visie juist een kenmerk van goed management. Je kunt niet voorkomen dat je achter de feiten aanloopt — dat is een feit. Met dit gegeven in het achterhoofd moet je toch tot een besluit komen.”
Hoe je dat doet? Patrick ziet heil in de Theory of constraints van Eliyahu Goldratt: “Als een proces een fles is, moet je je voorstellen dat het knelpunt de flessenhals is. In het Engels noem je dat een ‘bottleneck’. Dat onderdeel bepaalt de doorstroming, dus dáárin moet je investeren.”
‘Niets doen’ is een enorm risico
Het probleem is dat veel bedrijven geen beslissing durven te nemen. “Risicomanagement komt daardoor gelijk te staan aan ‘geen enkel risico nemen’,” zegt Patrick. “Maar wie besluit om niets te doen, beseft niet dat dát eigenlijk een enorm risico is. Want zo blijf je stilstaan.”
Volgens Patrick moeten we ons niet gek laten maken door perfectie te eisen: “Het is niet erg om achter de feiten aan te lopen zolang je alles goed onderzocht hebt,” zeg Patrick. “Je onderzoek zal altijd beperkt zijn, want niemand bezit alle beschikbare kennis. Maar als je de juiste zaken onderzoekt, kun je de juiste keuze maken en investeren in de ‘bottleneck’. Dan ga je er sowieso op vooruit.”
Goede sparringpartner in een feilbare omgeving
Wat écht onmisbaar is in een feilbare omgeving? “Een goede sparringpartner die met je meedenkt,” zegt Patrick. “Je wilt de investering op de juiste plek doen. Het is slim om daarover te brainstormen — het liefst met een partner die onderdeel is van een groter ecosysteem en je indien nodig kan doorverwijzen naar andere experts. Dat doen wij bij Visma Solidbricks al meer dan drie decennia. En dat werkt uitstekend!”
Wil jij ook eens sparren over jouw ‘bottleneck-investering’? Neem contact met ons op om jouw mogelijkheden te bespreken.